Voorkom radicaliseren

Bericht geplaatst op 4 februari 2016  

100 moeders klaargestoomd om kind bij te sturen
Al honderd moeders in Den Haag zijn klaargestoomd om te voorkomen dat hun kinderen radicaliseren. Eind dit jaar moeten dat er 1500 zijn. Die gaan ook anderen bijpraten over de ‘eerste hulp bij radicalisering’, die in april officieel van start gaat.

Na een proefperiode krijgt Den Haag vanaf april officieel een training speciaal voor moeders in de Schilderswijk, Transvaal en Escamp, maar uiteindelijk ook andere delen van Den Haag én – als er belangstelling is – meer steden in Nederland. Het idee: leer moeders hoe ze met hun kinderen kunnen praten over radicalisering en voorkom dat jongeren plots afreizen om te strijden in bijvoorbeeld Syrië. Vervolgens spreken de moeders weer andere moeders aan. Zo worden taboes geslecht en de alertheid vergroot. pers4Het is Steunpunt Sabr voor vrouwen uit de Schilderswijk die het programma ontwikkelde, met hulp van de moeders voor wie het is bedoeld. ,,Het is laagdrempelig geworden, dankzij alle ervaringsexperts die de krachten hebben gebundeld,” zegt Karima Sahla van Sabr, inmiddels tien jaar actief in de Schilderswijk. Zo is alle ambtelijke taal uit het programma gefilterd. ,,Radicalisering is een gezamenlijk probleem, dat van onderop moet worden aangepakt. De afgelopen tien jaar hebben we allerlei actieplannen van bovenaf gezien, maar die blijven niet hangen. Nu heeft burgemeester Van Aartsen gevraagd: hoe zouden jullie het aanpakken?”

Totaal verrast
Nog te vaak zag Sahla dat ouders totaal verrast werden door de radicalisering van hun kinderen, maar ook niet doorhadden aan welke invloeden zij bloot worden gesteld. ‘Had ik het maar geweten,’ werd gezegd. Maar ouders hadden geen beeld van hoe hun kinderen het op school deden, spraken niet over wat er op tv over Syrië was te zien.” Terwijl juist beelden over Syrië aanleiding kunnen zijn om te vertellen dat niet vechten, maar bijvoorbeeld hulp bieden aan vluchtelingen bijdraagt aan een oplossing. Deze Haagse aanpak krijgt de naam ‘Oumnia Works’, een samenvoeging van de Arabische woorden voor moeder en hoop. Doordat alle moeders die deelnemen (in groepen van 15) ook ambassadeur worden, verspreidt de kennis die ze opdoen zich als een olievlek door Den Haag. Eerst in Transvaal, Escamp en de Schilderswijk, later ook veel verder. Karima Sahla: ,,We beginnen in deze buurten waar veel verborgen leed is. Waar armoede en schulden groot zijn en jongeren zoeken naar hun religieuze identiteit. We zien al resultaten: moeders die gelijk aan de slag zijn gegaan, maar ook bijvoorbeeld hun buren hebben gebeld.”

Bron: AD/Haagsche Courant
Datum: 4 februari 2016