Van Aartsen: “Moslims zijn niet onze vijand, maar bondgenoot”

Bericht geplaatst op 25 januari 2016  

pers5

Burgemeester Jozias van Aartsen heeft maandag de ministers van Justitie en van Binnenlandse Zaken van alle EU-lidstaten toegesproken over de Haagse aanpak van radicalisering onder moslimjongeren.

vlag EuropaVan Aartsen opende zijn toespraak met de woorden “terroristen zijn terroristen en moeten ook zo behandeld worden”. Vervolgens legde hij uit hoe in onze stad wordt geprobeerd om jongeren die vatbaar zijn voor radicalisering daarvoor te behoeden. Den Haag traint daarvoor docenten, welzijnswerkers en agenten. Ook onderhoudt de gemeente om deze reden nauwe contacten met moskeeën. “Het is erg belangrijk dat we de moslimgemeenschap niet van ons vervreemden”, aldus Van Aartsen. “Zij zijn niet onze vijand, maar onze bondgenoot.”

De Raad Justitie en Binnenlandse Zaken komt eens in de drie maanden bijeen. Deze keer was dat in Amsterdam. De tweedaagse bijeenkomst is de eerste onder het EU-voorzitterschap van Nederland.

Europol Counter Terrorism Center
Minister Ard van der Steur gaf tijdens de bijeenkomst het startsein voor een nieuw Europol Counter Terrorism Center in Den Haag. Dat is een centrum waar potentiële dreigingen in de gaten worden gehouden. “Dat is heel erg belangrijk omdat we kunnen zien welke mensen zich in Europa bevinden. Als we ons zorgen maken over iemand, dan moeten we ook die zorgen delen met andere landen zodat die iemand in de gaten kunnen houden als iemand opduikt”, aldus Van der Steur.

Bron: Den HaagFM website
Datum: 25 Januari 2016