Geradicaliseerde moslims reizen amper nog naar IS-gebied

Bericht geplaatst op 15 oktober 2016  

pers8

Bijna niemand reist nog naar IS-gebied. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV). Maar, dat betekent niet per se goed nieuws.

Al sinds het begin trekt de oorlog in Irak en Syrië jihadstrijders uit de hele wereld. Ook uit Nederland vertrekken al jaren mensen om te vechten aan de kant van de terreurbeweging. Zeker na het uitroepen van het kalifaat bleef het aantal zogenoemde ‘uitreizigers’ stijgen. Maar nu vertrekt nauwelijks nog iemand.

Voornamelijk omdat IS verliest, zegt Dick Schoof van de NCTV: “Het IS-gebied wordt kleiner op dit moment. Dat betekent dat er ook minder mensen daadwerkelijk daar naar toe reizen. Eigenlijk zien we de laatste maanden een afvlakking, dat er niet veel mensen meer naar toe gaan.”

Cijfers Nederlandse ‘Syriëgangers’
In totaal zijn ongeveer 270 mensen uit Nederland zijn naar IS-gebied gereisd. Daarvan zijn (getallen ongeveer):

  • 43 overleden
  • 40 teruggekeerd
  • 190 nog in IS-gebied

‘Het net sluit zich’
Islamitische Staat staat onder grote druk, ziet ook onze Midden-Oosten-correspondent Olaf Koens in Irak. “Hier in Fallujah zie je goed hoe de strijd tegen IS wordt uitgevochten. Meedogenloos. Een half jaar geleden was Islamtische Staat hier nog de baas, vliegtuigen van de coalitie hebben een groot deel van de stad gebombardeerd, militair gezien sluit het net zich rondom de terreurbeweging en dus wil niemand zich er bij aansluiten.”

Maar zelfs als het lukt om IS in het Midden-Oosten helemaal te verslaan, neemt de terreurdreiging hier in Europa niet af. “Je zou misschien denken: goed nieuws, dat er bijna niemand meer naar IS-gebied afreist”, zegt politiek verslaggever Fons Lambie. “Maar wie in Nederland blijft, en hier radicaliseert, vormt een groot risico.”

Video: ‘Syriëgangers wilden ergens bij horen’

Volgens de NCTV roept de terreurbeweging radicalen in Nederland en Europa op om aanslagen te plegen en niet naar het gebied te komen. Ze zouden zich moeten concentreren op aanslagen in Europa en Nederland. “Hier blijft de dreiging onverminderd hoog”, zegt Dick Schoof van de NCTV. “Ook als IS ter plekke verslagen is.”

Dreigingsniveau
In ons land geldt al sinds 2013 het op één na hoogste dreigingsniveau, dat betekent dat de kans op een aanslag aanwezig is.